Picătura postnazală – Ce este si cum tratăm

by Admin
Picătura postnazală

Picătura postnazală – Cuprins:

În fiecare zi, glandele din garniturile nasului, gâtului, căilor respiratorii, stomacului și tractului intestinal produc mucus. Un sfert din mucusul produs intr-o zi este produs de nas. Mucusul este o substanță groasă, umedă, care umezeste aceste zone și ajută la prinderea și distrugerea invadatorilor străini, cum ar fi bacteriile și virusurile, înainte de a provoca infecții. În mod normal, nu observi mucusul din nas, deoarece se amestecă cu saliva, se scurge inofensiv pe partea din spate a gâtului și îl înghiți. Când corpul tău produce mai mult mucus decât de obicei sau este mai gros decât în mod normal, devine vizibil.

Excesul poate ieși din nări – este exact atunci când îți curge nasul. Când mucusul îți curge pe partea din spate a nasului până la gât, se numește picurare postnasală.

Picătura postnazală – Cauze

Excesul de mucus care îl declanșează are multe cauze posibile, cum ar fi:

 • Răceli;
 • Gripă;
 • Alergii, denumite și picături alergice postnasale;
 • Infecție a sinusului sau sinuzită, care este o inflamație a sinusurilor;
 • Obiect blocat în nas (cel mai frecvent la copii);
 • Sarcina;
 • Anumite medicamente, inclusiv unele pentru controlul nașterii și tensiunea arterială;
 • Devierea de sept – care este amplasarea strâmbă a peretelui care separă cele două nări, sau o altă problemă cu structura nasului care afectează sinusurile;
 • Vremea schimbătoare, temperaturile reci sau aerul cu adevărat uscat;
 • Anumite alimente (de exemplu, alimentele picante pot declanșa fluxul de mucus);
 • Parfumuri, produse de curățare, fum sau alte substanțe iritante;

Problemele de înghițire pot provoca acumularea de lichide în gât, care se pot simți ca picături postnasale. Aceste probleme pot apărea uneori odată cu vârsta, un blocaj sau afecțiuni precum boala de reflux gastroesofagian.

Simptome

Picură postnasala te face să simți că vrei să îți cureți constant gâtul. De asemenea, poate declanșa o tuse, care adesea se înrăutățește noaptea. De fapt, picăturile postnazale sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale unei tuse care doar nu va dispărea. Prea mult mucus te poate face să te simți răgușit și să îți ofere un gât foarte sensibil. În cazul în care mucusul vă conectează tubul Eustachian, care vă conectează gâtul la urechea medie, ați putea avea o infecție dureroasă a urechii. De asemenea, puteți obține o infecție a sinusurilor dacă aceste pasaje sunt înfundate.

Tratament

Modul în care tratați picătura postnazală  depinde de ceea ce îl cauzează. Antibioticele pot clarifica o infecție bacteriană. Cu toate acestea, mucusul verde sau galben nu este o dovadă a unei infecții bacteriene.

Răcelile pot transformă mucusul în aceste culori și sunt cauzate de viruși, care nu răspund la antibiotice. Antihistaminicele și decongestionantele pot ajută adesea cu picături postnasale cauzate de sinuzită și infecții virale. O altă opțiune este să vă subțiați mucusul. Mucusul gros este mai lipicios și este mai probabil să vă deranjeze. Menținerea subțire ajută la prevenirea blocajelor în urechi și sinusuri. Un mod simplu de a-l subția este să bei mai multă apă.

Alte metode pe care le puteți încerca includ:

 • Luați un medicament precum guaifenesina (Mucinex).
 • Folosiți spray-uri nazale pentru a curăța mucusul, bacteriile, alergenii și alte lucruri iritante din sinusuri;
 • Porniți un vaporizator sau umidificator pentru a crește umiditatea din aer.

You may also like

1 comment

Stii ce remedii naturiste sa folosesti pentru picatura postnazala? - Un blog martie 19, 2020 - 10:30 pm

[…] Picatura postnazala (PND) este o problema care apare ca urmare a productiei in exces de mucus in mucoasa nazala. Este o situatie foarte iritanta si inconfortabila  pentru persoanele de orice varsta. Mucusul umezeste si curata membranele nazale, umidifica aerul din caile respiratorii, opreste si elimina materiile straine inhalate si lupta impotriva infectiilor. Picatura postnazala poate fi declansata de o varietate de cauze, cum ar fi: raceala, gripa, alergiile, infectii ale sinusurilor, temperatura rece, aerul excesiv de uscat, alimentele condimentate, anumite medicamente, schimbarile hormonale din organism si fumul de la produsele chimice, parfumuri sau alte substante iritante de curatare. Exista o multime de cauze care duc la mucus in exces, insa acesta se poate trata folosind ingrediente simple si usor disponibile. Cu toate acestea, in cazul in care problema persista mai mult de o saptamana, consultati un medic. […]

Leave a Comment